Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 17 November 2012

Too many to talk about.

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua!

First sekali, nak mintak maaf banyak2 kat belog ni sebab dah berminggu-minggu tak jenguk. Sori tau! Sangat busy dengan macam2 keje. Singgah kejap sebab nak bagitahu ni je. Actually too many to talk about but I don't have my leisure time yet. Sooner or later I will update okay? Please wait patiently ok? Really sorry for everything. See you soon! Bye! Kamsahamnida :D

* Will be at Malacca from 17 until 18th November. Pray for my health and good things k? :) *

Stay tuned. Assalam!

Saturday, 13 October 2012

Bertemu Setelah Berpisah.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikummm. Hye semua! Ase cam lame gile tak update belog ni. Takdela busy sgt cume agak malas nak menaip je sebenarnya. Hari ni baru dapat mood rajin nak menulis. Firstly, sangat2 bersyukur sebab dalam beberapa hari ni Tuhan temukan saya dengan kawan2 lama yang terlalu saya rindu dan nak sangat jumpa. Recently, dapat jugak contact Piqa, boleh dikatakan 3-4 hari text dengan die, banyak bende kami sembang. Maklumlah lame sangat tak sms macam tu, macam2 topik bile ber'sms'. Itu baru sms, kalau dapat duduk satu semeja, memang 7 hari 7 malam takkan berhenti kot hehehe. Mungkin belum sampai masa dan rezeki Tuhan temukan saya dengan die sekarang. InshaAllah I really hope one day I will. Semalam pegi UiTM Shah Alam untuk jumpe Advisor IS dengan 3 lagi classmates. Sampai kat DC (Dataran Cendekia) tu, kami pegi lepak2 dan minum kat kedai minum favorite kitorang (Yie Yang). Tetibe ternampak Salmie, kawan sekolah menengah dulu. Sempat jugak tegur die even kejap. Pastu saya terus call Fatin, my BFF since form 2 lagi, ajak die jumpe kat situ. Alhamdulillah, after 6 years, dapat jugak jumpe die. Ya Allah, sangat2la bersyukur. Lame jugak kami sembang dengan macam2 cerita. Tapi itulah yang manis :') Sempatla jugak snap a few pictures dengan die hehehe.

Afterwards, pertemuan kami berakhir because I got to go since memang dah janji dengan Advisor nak jumpe after Solat Jumaat. Kami solat kat Fakulti dulu then barulah jumpe Advisor kat sane. Ape yang paling saya tak sangka, time on the way nak jumpe Advisor tu, tetibe terpandang someone yang memang saya kenal. Its HIM! Lepas dah beberapa bulan die kawen, terjumpe die pulak kat situ. Seriously, macam awkward sgt time tu. Macam nak je undur balik taknak jumpe die tapi die pun dah terpandang kitorang tgh jalan so nak tak nak mmg terpaksa la jumpe die. Hmmm sempatla kami sembang dengan die kejap. I think nothing special pun nak diceritakan kat sini kan? Lagipun, he already been a married man. Malas nak cter banyak hewhewhew. 

Okayyy! Dah jumpe Advisor, kami mintak Tasha,one of my classmate drop kami kat Seksyen 2 sebab kami nak ke Setia City Mall. Pada mulanya nak jalan2 je tapi shopping sakan der! Hahaha. Teghuk teghuk! *sambil geleng kepala* Hmm semalam kami sampai lewatla jugak. Nasib baik selamat hehe. Mmg tersangatlah penat tapi best sebab dapat jumpe kawan2! Lepas dari tu, I met someone lepas 4 tahun tak jumpe. Ya Allah, rinduuuuu sangat! Hehehe. Seriously, sangat2 hepi bile dapat jumpe die even kejap. Sangat2 terharu sebab die sanggup datang sampai Puncak Alam ni semata-mata nak jumpe saya. Die pun cakap excited sgt dapat jumpe kawan lame ni hehe. Sempat lagi ucap terima kasih sebab cari dia (kawan) yang dah lame hilang. Mungkin Tuhan temukan saya dengan die sebab nak hilangkan perasaan rindu seorang kawan pada kawannye kot hehe. Alhamdulillah :') Cume yang belum tercapai sekarang, PIQA. Belum dapat jumpe die lagi. Sentapppp mak! Nak sgt jumpe die. Semoga Tuhan temukan kami nanti dan temukan saya dengan Fatin dan Adam lagi. Ameeeen. :')

Apepun, terima kasih Allah sebab Engkau telah hadiahkan hamba pertemuan2 yang sangat hamba hargai..SesungguhNya Engkaulah Penolong yang Terbaik dan Engkau jualah yang memisahkan dan menemukan sepertimana yang Engkau kehendaki. Syukran Ya Ilahi. :) Kita merancang, Allah jua menentukan.


*Piqa, nanti kite jumpe oke?*


Thanks for reading this entry. Keep reading k. Wassalam :')


Sunday, 30 September 2012

Penting Ke Make Up Untuk Perempuan?

Bismillahirrahmanirrahim.

As salam semua! Hye! Malam ni ade 1 topik yg nak sy share dgn semua. Tetibe je terlintas kat otak ni haa. Hehe. Bab ni laju pulak, kalau esaimen, slow pulak hang Leha. Errrr. -.-' Okay2. Hmmm what am going to share is on 'Make Up'. Hampa semua mesti tau kan ape kebende tu. Tiap2 yang bergelar perempuan mestilah akan sentiasa nak nampak cantikkan? Bohongla kalau takde yang nak nampak cantik. Salah satu nak nampak cantik tu mestilah kenekan make up kan.  Haaa, tapi malangnye, percaya atau tak. Saya tak pernah ade bedak kompak, eye liner, and blusher. Sy cume ade lipstik je, tu pun kalau ade sale murah kat AVON. Hahaha. Sy mmg tak penah belaja pakai bende tu semua. Seriously. Penah org pakaikan tapi muka sy akan jadi merah2 kalau pakai bedak kompak dan blusher (pemerah pipi) tu. Allergic wooo :(

Sy ade eye shadow tapi tu mak sy yang bagi. Dari dip sy gune yang tu je sampai sekarang. Very bad right?  Huhuhu. Kalau ade event atau nak pegi mane2 tempat yang perlukan sy make up dan touch up muka ni, sy hanya pakai eye shadow kat mata dan krim muka Safi je tau. Haaa, mane pandai nak pakai yang lain2 tu :(
Sila gelakkan saya kalau kalian nak, oke. Sy terima :)

Bukan tak teringin nak ade barang2 make up tu semua tapi saya tahu kalau saya beli sekalipun, sy takkan pakai pun. Sebab bg saya ia melengahkan masa laaaa. As for example, kalau keluar ke pegi mane2 tempat ke, then kalau nak solat, kang susah kalau kene sapu make up tu dulu pastu baru boleh ambik wuduk then solat. Pastu nak kene make up lagi haaa. Hoiii, mmg tak ar. Membazir masa, tenaga dan duit je kan? Tu bg pendapat sy laaa. Untuk gadis2 yang mmg dah sebati dgn make up mungkin ade persepsi lain kan. 

For some people, maybe make up is a must. Nanti tak confident dengan diri sendiri ke, nampak pucat ke and so forth. But for me, actually make up tu penting jugak sebenarnya. Even lipstik je pun dah memandai kot. At least ade hihihihi. Ape pun yang lagi penting adalah hati. Make up lah setebal mana pun tapi kalau dari dalam hati kite ni kotor, make up pun jadi tak cantik tau. Wahhhh Leha! Pandai2 je hanggg. Betul la kan? Cantik di hati tu lagi penting. Kalau hati kite cantik, tak make up pun akan tetap nampak cantik pada muka. Kan? Renung-renungkan. Selamat Beramal. :)

Haaa, ni contoh2 barang2 make up untuk gegurl  :





C? Lisa tak make up pun tetap cantik kan? Memang dah cantik hihihi


EXACTLY WHAT WE SHOULD BE :)




credit to : Google Image

*Tiada kene mengena dengan yang hidup dan apalagi yang dah takde. Just for sharing.*


Thanks for reading. Keep reading oke? Wassalam. :')


Friday, 28 September 2012

Mencari Cinta Untuk ke Syurga

Sayang tak bermakna cinta. 
Cinta tak bermakna akan bersama. 
Sayang tak bermakna akan dibalas jua.
Cinta tak bermakna akan bahagia. 

Kadang-kadang sayang takkan hadir bersama cinta.
Sayang hadir bila kita mula menghargai.
Cinta pula hadir bila kita takut ditinggalkan.
Kadang-kadang sayang dan cinta mampu bawa derita.

Tapi diri ini akan sentiasa percaya akan perasaan sayang dan cinta. 
Tapi hanya bersebabkan Allah Sang Pencinta Sejati.
Diri ini yakin akan ketentuanNya. 
Yang akan memberikan sayang dan cinta seorang insan yang jua punya perasaan yang sama.

InshaAllah sayang dan cinta diri ni hanya padaMu. 
Pada yang layak untuk perasaan ini.
Mohon ditetapkan iman, dikuatkan hati, diberi sinar Ilahi.
SesungguhNya Dia Maha Pemberi.


*mencari cinta untuk ke syurga*


Saturday, 22 September 2012

'' Inilah aku apa adanya. ''



Inilah aku apa adanya
Yang ingin membuatmu bahagia
Maafkan bila ku tak sempurna
Sesempurna cintaku padamu

Ini cintaku apa adanya
Yang ingin selalu di sampingmu
Ku tahu semua tiada yg sempurna
Di bawah kolong langit ini

Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini

Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan

Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi

Cinta kita abadi selamanya

Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini

Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan

Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi
Cinta kita abadi selamanya


*InshaAllah...*



Wednesday, 19 September 2012

Jodoh tu dari mana?

Bismillahirrahmanirrahim.

As salam eberibadi and eberiwan! Lame kan sy tak update belog nih. Sorilaa ye, sy tidak berpeluang nak on9 tambah2 sejak start semester baru ni, tiap2 minggu sy balik kg (Kelantan). Al maklumlah, kelas untuk sem ni cume 2 hari je, (Selasa & Rabu shj). Bestkan? Besttt tapi asyik pk nak blk kg jela hihihi. Kdg2 ase mcm student PJJ pulak heee. :D Actually, sy tak berape nak sehat lately ni. Kepala asyik sakit then perut asyik meragam je, maybe tersalah makan or something wrong in my stomach. Tadi baru je pegi PK (Pusat Kesihatan) kat kampus untuk jumpe Dr then ambik ubat. Mak ckp maybe sy tersalah mkn semalam huuu. Ni pun masih lg terasa sakitnye tp ok dari semalam laa. Alhamdulillah. 

Okayylaa kawan2, ape yang sy nak share kali ni mcm tajuk entry yg dah ade kt ats tu haa. Sukelaa tu kalau ckp psl jodoh kan? hewhewhew. Sy mmg suke ckp pasal jodoh tp tak bermakna sy gatal ke gedik ke or so whatever laaa. Sekadar berkongsi.:) Yela, sape taknak kawin kan? Haaa, mesti semua nak kan? kan? Mengaku je ;p Tapi tahu ke jodoh tu dari mane? Ade yg ckp jodoh tu dari keluarga, dari kawan2, dari diri sendiri (means cari sendiri), dari girlfriend, boyfriend dan macam2 lah! Mungkin ya, ade yang bertemu jodoh bile dikenalkan atau dikenen2kan family, kawan pada kawan ke, ade yg jumpe sendiri or yg dah lame couple ke, yg bercinta di muka buku ke, twitter ke.. and etc...Tapi secara mutlaknya, ia semua datang dari Allah s.w.t. Kite pun tahu kan jodoh, pertemuan, perpisahan, ajal, maut semuanya dah ditentukan olehNya di Luth Mahfuz lagi.. :D

Yang membezakan kite adalah cara kite bertemu dengan jodoh kite je sebenarnya. Mungkin jodoh kite dengan org yang dah lame kite kenal, yg baru kite kenal, dan mcm2 lglaa kan. Sebab semua tu dah ditentukan, kite hanya mampu berusaha dan berdoa agar ditemukan dan diringankan jodoh dengan seseorang yang terbaik buat kite. Kan? Haaa. Allah tu Maha Adil. Jika kite tunjukkan rasa cinta dan kasih syg kite pd Dia, inshaAllah Dia akan hantar org2 yang juga mencintai dan menyayangi Dia pd kite inshaAllah ameen. What you give, you get back right? Simple as that. Setiap org mesti ade kehendak masing2, sebagai contoh kite dah letakkan kriteria2 atau ciri2 suami atau isteri idaman hati yg kite nak. Bukan memilih tapi sebagai manusia, sudah lumrah msg2 ade pilihan sendirikan? 

Tapi kdg2 jugak kite tak pasti dengan pilihan kite sendiri. Kdg2 kite pk jodoh yg dicari sendiri adalah lebih baik sbb kite dah lebih kenal someone tu. Kdg2 kite pk jodoh dari ibu bapa adalah lebih berkat dan lebih menjamin kebahagiaan. Semuanya di tangan Allah, bukan di tangan kite yg hanya sebagai khalifahNya. Ape yang pasti, untuk mendapat yang terbaik, kite mestilah berusaha untuk menjadi yang terbaik terlebih dahulu, nilai kelemahan dan kekhilafan diri sendiri sebelum mengharapkan yang terbaik akan dtg pd kite. That's the real way of life. Sy suka catatan Dena Bahrin ni :

''Bila kah jodoh itu akan datang semua nya kerja yang maha Esa, Kita manusia cuma jangan berhenti berdoa dan percaya pada kuasa Allah.   Bagaimana Allah mampu ciptakan pelbagai perkara berlainan rupa,sifat & personaliti.begitu juga kebahagiaan. Jangan terlalu berfikir sesuatu di luar jangkaan,tapi jangan pernah putus asa pada Allah yang maha memberi kebahagiaan.''

InshaAllah yang baik tu sentiasa datang dari Allah s.w.t dan yang sebaliknya dtg dari diri kite sendiri. Hiasilah peribadi kite dengan syariatNya inshaAllah jika kita baik kerana Allah, Dia akan hantar org2 yang baik untuk kite ameeen..:D


*Sentiasa mendoakan yang terbaik. Thanks for reading this entry! Keep reading oke? Wassalam. :') *


Tuesday, 11 September 2012

Tak Suke Tak Pe.

Bismillahirrahmanirrahim.

As salam semua! Hye! Hari ni hari pertama sy masuk semester yang baru, semester akhir di tahun yang akhir. Wahh tak sabar nak habis belaja! InshaAllah akan lebih rajin belajar dan dapat result yang cemerlang once graduate nanti. InshaAllah ameen :')

Anyway, untuk entry kali ni, cume nak berpesan pesan je. Sy menulis belog ni bile saya rase nak menulis something tak kira la ape saje topiknye. Yang penting tak mengutuk dan memburukkan mane2 pihak pun. Sy  mohon maaf jika ada tulisan entri2 sy menyinggung hati mana2 pihak yang membaca setiap entri belog sy ni. Terima Kasih kerana melawat dan sudi bace even anda tak suke :)

Sy tak menghalang sesiapa pun untuk visit dan bace belog sy sebab ia mmg untuk dibaca hehe. Kalau tak suke, takpe. Sy tak kesah. Sy oke saje. Malah sy terima setiap komen, atau teguran yang diberikan. Terima Kasih ye. Ini bermakna ade yang masih nak bace belog sy yang tak seberapa ni. Apa yang ingin sy tegaskan kat sini, berdasarkan salah satu komen di ruang chat yang ade mempersoalkan mase sy menghabiskan dgn on9. Untuk saudari Puan Jannah kalau tak silap sy, sy on9 dan update belog mengikut kesesuaian dan kelapangan masa sy. Bukan sentiasa 24jam mengupdate belog. Since sy masih lg bergelar pelajar, byk lg masa sy untuk belajar, Puan, bukan hanya mengupdate belog. Tapi tak mengapa, sebarang teguran sy terima dengan hati yang terbuka. Sesungguhnya yang baik tu datang dari Allah s.w.t dan yang sebaliknya adalah dari kekhilafan sy sendiri  :) 

Terima Kasih semua. Teruskan membaca belog saya. Peace oke? Wassalam. :')


Tuesday, 4 September 2012

Cerita Raya.

Bismillahirrahmanirrahim.

As salam semua! Haa, as I promised before, I would like to share with you 1 cerita masa saya beraya kat kampung tercinta seminggu hari tu. Ready? Before tu, syukur Alhamdulillah, sy baru je habis exam untuk Intersesi tengahari tadi. Dua hari paper berturut-turut. Syukur dah habis semua, penat dah otak ni haaa. Takyah la cterla pasal paper tu ek. Buat hati merana je wakakaka. Ok, baik sy cter pasal raya je kan kan kan. 

As usual, raya pertama beraya kat rumah sendiri dulu, best sgt sebab adik beradik, sedara mara sy semua ade balik gather ramai2. Tapi abang Gee je takde sebab die beraya kat kg bini die. Tak aci betuiiii. Tiap2 tahun takde dengan kitorang :( Pagi tu mmg riuh sgt sbb memang sy dari keluarga yang besar, ramai anak2 teruna, dara, kecik2 semualah! Dari kecik sampai yang paling senior. Tetamu? Haa, ramaila jugak, kawan2 adik laki, pompuan, semua adalah yang dtg beraya. Memang happening gile. Tambah bising dengan kerenah budak kecik Azfar tu. Ya Allah, macam2 gelagat die. Org lain semua bangun pagi2 dah siap bagi duit raye die je yang baru bangun. Tp diela paling mendapat perhatian pagi tu sbb die comel dan sgt cerdik *tgk anak sedara sape hihihi* Sempat tuh! Hahaha.

Petang tu semua cam ade hala tuju masing2. Kakak abang semua balik beraya kg mertua masing2. Sy dan adik2 pun balik kg halaman ptg tu sbb mmg dah janji nak pegi beraya dengan diorang. Sy pendekkan cter ni eh. Kami pegi beraya kat Bachok. Rumah abang pada nenek sy. Kami biasakan diri panggil 'pokngoh' je. Takde yang special pun sbb tiap2 tahun mmg wajib nenek ajak pegi beraya rumah die. Depan rumah die, ade sorang makcik tua, tak taulah name die ape, lupe nak tanye. Tapi mula2 sy tgok die mmg luluh hati ni sbb sy dapat rasa kesunyian dlm diri die. Sy nampak die termenung sorang2 depan pintu rumah die, betul2 menghadap sy dan adik2, sepupu dan maksu yang dok bersembang kat luar rumah. Hati sy tersentuh tgok die. Mmg sy tahu die duduk sorang je kat rumah tu. Tetibe,die bangun cepat2 dtg dekat dgn kitorang. Lintas jalan berkaki ayam. 

Die dtg dekat sy dan pandang muka kitorang sambil senyum. Sy jemput die duduk sebelah sy tapi die taknak. Die cakap 'takpe'. Sy pelik gak nape la makcik ni pandang semacam je kat kitorang  lepas tu senyum. Sy dpt rase die sunyi sgt. Sy pun mula sembang dengan die, tanye mcm2. Yg plg sy kesian dan sgt terasa bile die cakap die duduk sorang2, takde anak, takde adik beradik. Semua sedara mara takde,ade yang meninggal. Tapi sy kagum dengan makcik tu, die tetap senyum walaupun sy dpt rase die kesunyian tanpa orang yang tersayang. Die ade cter yang hari2 die makan pun ikut suka je, kdg2 beli, kdg2 org bagi dan jarang sgt masak kat rumah. Die dpt duit pun hasil dari die jual makanan2 snek budak2 je. Ade jugak die jual barangan runcit tapi seingat sy gula je kot. Bayangkan macamne kalau die dah takde modal nak berniaga, apela die nak makan nanti? Sampai bile nak harapkan belas kasihan org lain kan? 

Mmg hati sy tersentuh tiap kali terpandang warga emas yang tinggal sorang2, takde sedara mara yang boleh jage diorang. Kdg2 terfikir, mane anak diorang? Ape salah diorang sampai ditinggalkan anak2? Ade yang sanggup hantar mak ayah diorang kat Pusat Kebajikan sebab tak mampu nak jaga. Sedangkan Ibu Ayah tu sanggup jaga kite dari kecik sampai besar dan masih mampu jaga kite even hanya kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Ya Allah, memang ini sgt tidak adil bg diorang. Sy harap sgt anak2 sekarang pandai menilai dan menghargai jasa2 Mak Ayah yang byk berjasa pd kite tanpa kenal erti putus asa. Tak macam sekarang yang cepat sgt merungut kalau terpaksa jaga Mak Ayah kat kg, atau jaga diorang bile diorang sakit. Sy sentiasa berdoa dan berharap agar sy dan adik2 dijauhkan dari sikap yang tak mengenang budi macam tu.

Bile dah lame bersembang dgn makcik tu,die terus balik umah dan terus sambung termenung macam tadi jugak. Sedih sy tgk die. Dari situ sy timbul rasa menyesal dengan segala tingkah laku sy yang penah menyakitkan hati Ma dan Abah. Ya Allah, ampunkan dosa2ku pada kedua ibubapaku Ya Allah,bisik sy dalam  hati. Sy harap Allah akan sentiasa beri sy kesedaran dan jauhkan sy dari kesesatan. Sy tak nak jadi anak derhaka sepertimana korang jugakkan? Pandai2la kalian nilai ape yang baik dan buruk ye. Sy cume sekadar berkongsi apa yang sy rasa patut dikongsi dengan kalian. Selalu la berdoa untuk Mak Ayah kite walau segarang mana pun diorang pada kite, sayanglah diorang seperti syg kite pada nyawa kite sendiri. 

*SesungguhNya redha Allah itu terletak pada redha kedua IbuBapa kite. Wallahuaklam*'

Terima Kasih kerana membaca entri ni! 

Keep reading ye. Wassalam.:')


Monday, 3 September 2012

To Be Continue...

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalam semua! Hye! Rinduuunye nak hapdet belog ni! Sebelum tu, belum terlambat lg utk sy bg pengumuman raya kan? Hehehe. Of course yes. Tp ucap je belum. Dgn ini, sy Solihah Nawawi ataupun Si Gadis Tabah ataupun Si Lesung Pipit menyusun semua jari yang ade untuk memohon maaf dan ampun jika selama saya berbelog ni penah menggunakan kata2 atau ayat2 yang kasar, yang tersentuh hati mana2 pihak, yang mana makan hati ke, tak suke belog sy ke, sy mintak maaf byk2 ye. Haa, zero zero tau :D Pasni kite bukak buku baru k? :) 

Byk sebenarnye sy nak share dgn anda2 semua, sepanjang saya beraya kat kg, mcm2 pengalaman sy dpt, maklumla byk sgt berjalan. Hari2 beraya kat rumah sedara mara, jauh2 pulak tu.Tapi sangat best dan meriah  sbb dpt gather ramai2, itu sebenarnya nikmat kite beraya kan? :) But am really sorry, for now, I have no enough time to story morry semua tu. Again, sy skrg tgh berjuang utk Intersession Final Exam. Esok dan lusa ade paper. So, ini je sempat sy hapdet ye. InshaAllah, sy akan hapdet cerita2 yg sy nak share dgn anda semua. Janji. Ditepati.Cewahhhh *jiwa merdeka* hihihihi. 

Mohon doa dari semua,  doakan agar segala urusan saya esok dan lusa dipermudahkan oleh Allah dan diterangkan hati dan diberikan petunjuk dalam exam nanti. Ameeen. :D

Last but not least, Selamat Pengantin Baru buat pengantin baru 31 Ogos 2012. I mentioned the brides's name in the previous entry. Semoga berkekalan ke akhir hayat. Ameeen.

Thanks for reading semua! Wassalam.:')

To be continue....


Saturday, 11 August 2012

Setulus Kasih, Hikmah Yang Abadi.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Hari ni kite semua dah sampai hari ke 22 Ramadhan. Dah minggu terakhir pun. Minggu terakhir ni laa kite disunatkan dan digalakkan untuk mengerjakan banyak amalan2 sunat. Yelaa, 10 malam terakhir adalah di mana salah satu darinya adalah malam Lailatul Qadar.. Tapi untuk entri kali ni sy bukan nak cakap tentang malam yang penuh dengan keberkatan ni. For the next entry, I will k :) Untuk entri ni, I am just wanna share a beautiful and meaningful video special for Hari Raya yang akan datang tak lame lagi.. Ramadhan akan pergi tinggalkan kite untuk beberapa je lagi kan kan kan *sobs* *sobs* *sobs* :'(

Its not about exciting for the celebration tapi perkongsian melalui media massa or what we called laman sosial You Tube. Iklan ni memang ade disiarkan dalam TV3 tapi it was a short video rather than if you all tengok kat You Tube, panjang dalam 7 minit 42 saat. I watched this video a few times and I keep touched with it. Speechless wehhh. :'(

Please enjoy this video BUT ambiklah pengajaran dan iktibar darinya. Bukan untuk hiburan semata-mata.. Ynag baik jadikan teladan, yang kurang baik, jadikan sempadan :)



Setulus Kasih, Hikmah Yang Abadi. Thanks for reading ! Wassalam :')


Friday, 10 August 2012

Tumblr.

Bismillahirrahmanirrahim.

I'm back! Weehoo! Am not going to tell you a grandma story, no woories k! Am just wanna share my Tumblr account. To those who already had Tumblr account, you can follow me in this link k? I create this account a few months ago if I'm not mistaken laa. I'm rarely active because I have no large numbers of followers like Twitter. Just wanna try the new things, that is ME okayy ! :) So, what are you waiting for? Do follow me tau ! Much lovess. Hikss*




That's all. Sekian and thanks for reading ! Wassalam. :)


Thursday, 9 August 2012

Intersesi. Short Course. Short Sem.

Bismillahirrahmanirrahim..

Aceli, tak tau nak tulis ape kali ni. Saje gedik2 bukak belog, edit sana sini, tukar balik gambar besar ni, sbb mcm tak sesuai je letak gambar tgh senyum yg besar gedabak tu. Macam poyo sgtkan? Korang pun mesti rase camtu kan? Alaa ngaku je. Wahaha. Okayy! Ape eh nak taip? Hmmm. Let me story morry a little bit about my intersession class. ''Ape tu? What the name of tiger? Ape kejadah Intersession..? Susahnye nak sebut! '' This word might be in your mind right now, kan..?? Haa, takpe2. Mase 1st 1st sy dengar dulu pun, bukan tahu sgt pun. Org sebut, cek pun sebut jgklaa. *poyo* :D For some people, ade yg panggil intersessi, ade yg panggil short course, mak sy pulak panggil short sem. Erkkk, too many terms laa. Whatever it is, it brings the same meaning je. Jgn nak gelabah sgt k? :P

Intersesi o short course o short sem ni mcm ni, time semua student lain tgh bercuti sakan lepas hbs satu sem, korang ambik kelas, belaja time cuti la kirenye. Easy right? Haa, biaselaa, dah terOVER rajin namenye..Eheeemmm, like me. *perasan* Takdela, Nauzubillahiminzalik..Takmau takmau berlagak k? Sy ambik pun because of several reasons laa. Nak sy list ke? Its okay, I will. :)

1. Ikut cakap kawan-kawan or majoriti.
Memang dari awal tak tau ape pun, sbb intersesi ni tak semestinya terbuka utk setiap sem. So, sem ni UiTM kampus Puncak & Shah Alam bukak bende ni. Kawan2 ajakkan, so ape lg. Eden ikutkan aje asalkan bende baik. Yela, belaja, it is totally NOT a bad thing pun.

2. Galakan cikgu-cikgu.
Bile keluar pasal intersesi ni, kami terus pi Shah Alam tanye Cikgu. Cikgu UiTM la bukan cikgu sekolah rendah. Kami jumpe Puan Mazlina, our KP. Tanye pendapat die pe semua pasal bende ni haa. Die pun galakkan jugakk sebab katenye tenaga pengajar utk Batch kitorang tak cukup nak ajar 6 kumpulan sem depan. That's y die nak minimizekan group utk sem depan. Kesian kan kami? Cikgu pun tak cukup haa.

3. Bulan Puasa.
Mula2 pk jgk, betul ke nak buat intersesi time bulan puasa ni? Larat ke? Plus, kesian kat Mak mengharap sy balik puasa kat rumah sebulan. Kesian Mak kan :( KP galakkan kami ambik intersesi sbb bulan puasa mcm ni bukan buat ape pun kat rumah, takkan nak keje. So, its better kalau ambik kelas ni, belaja..

4. Masa.
Haaa. Intersesi ni tak macam kelas biasa tau. Kalau yg satu sem, korang akan belaja 5, 6 subjek dalam mase 5, ke 6 bulan. Lame tuh. Tp untuk intersesi, it takes 1 - 2 months only! Untuk kitorang ni, within 3 minggu je dah kene hbskan kelas. Can you imagine that? Plus, I took 2 subjects! Gile ahhhh. Korang imagine laa, kami belaja 4,5 tajuk dalam 1 hari utk 1 subjek. Pastu, 1st week dah ade esaimen, 2nd week dah ade test pe semua. Kejap je kan?

5. Less weight. No! Less burden.
Bahagia laa sy kalau ambik intersesi boleh kurus. Hehehe. Less burden sbb sem depan korang takyah dah ambik byk subjek. Since sy dah ambik 2 subjek utk intersesi, so sem depan sy cume ade 4 subject je. Maybe kurangla sikit beban tension, beban esaimen, and so on. Lgpun, sem depan is my last semester! Yeayyy *lompat* hehe. Haa, sem depan sy ade IS (Independent Study) mcm Research laa. Tu yg sakit sikit. Aii tak sabar nak tension dengan IS ni. *Ehhh* -.-' 

Hmm sy rase tu je kot sbb2 yg buatkan sy nak ambik intersesi ni. Ehh jap2, tp terpaksalaa bodek Ma Abah lebih sikit utk bayar yuran. Igt free ke? Hellloooo! Nothing is FREE kat dunia ni tau. Gali kubur pun kene bayar tau. *Ehhhh* Sorry :)  RM200 utk 1 subjek. That meanssss I should pay for RM400. Byk tu wehh. Tp terpaksa la kan. Nak belaja. Ma Abah pun ikutkan je sbb tahu anak die nak belaja. Alhamdulillah, rezeki sy kan :')

Alhamdulillah, skrg intersesi dah nak habis. Today is the last day for the lectures. Next week tinggal presentation je. Lepas raye, its FINAL EXAM time! Weeehhooo!!! *excited paksa*
A few days after that, kelas untuk part 6 dah start. Cepatkan? Hmmm. Lepas ni kene curik2 mase nak balik rumah..Huhuhu..

Takpela kawan2, I need to stop now. I wanna take my bath then siap2 nak keluar bukak puasa. Hari ni satu rumah nak makan kat luar je. Not in mood to cook2 lerrr. Plus, msg2 busy dgn esaimen tp sempat lg tulis blog kan? Hehehe *senyum sinis*

Chow duluuu.Wait for the next entry k? Thanks for reading! Wassalam :)


Sunday, 5 August 2012

Usah Terlalu Selesa.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Allhamdulillah. Entri kali ni bukan untuk menunjuk-nunjuk cume sekadar meluahkan rasa syukur pada Allah.. Saya terus sujud syukur lepas tengok result a few days ago. Syukur sangat2 pada Allah S.W.T di atas kurniaan rezeki yang diberikan tambah2 dalam bulan puasa ni. Tersenyum lebar dan tak mampu untuk berbuat apa2 kecuali bersyukur dan menangis kegembiraan atas kejayaan sendiri. Suppose result keluar 3hb Ogos, malam tu memang ramai yang tunggu awal dari pukul 12.00 am nak tengok result termasuklah saya tapi dalam dok tunggu boleh tetido pulak atas sofa. Last2 tersedar pukul 2 pagi, housemate kejutkan tido dalam bilik. Memang naik terus tido laa, dah tak teringat pasal result tuh. Bangun sahur nak dekat2 pukul 5 pagi tu, dengar suara housemate bercakap kat bawah. Terus turun, rupenye masing2 tengah nebess nak check result masing2. Dengar2 dah pun ade dalam email. Makin takutlaaa, bertambah2 nebess dan speed jantung nih. Naik ke bilik terus bukak laptop dengan lafaz Basmalah. Takut wooo! 

Bukak je email, haaa memang ade message dari UiTM. Takut gile nak bukak, tapi terpaksa jugakla kan. Bile bukak, terus terpampang GPA dan CGPA. Diamati dengan debaran, tetibe rase terharu, terkilan, hepi dan syukur. 'Syukur Alhamdulillah' lafaz pertama keluar dari mulut, dan tetibe je airmata keluar. Ya Allah...Sungguh tak disangka...Saya rase belum nak kongsi berape GPA dan CGPA yang saya dapat kali ni tapi ape yang boleh dinyatakan, salah satu dari wishlist sy yang tepi belog ni tercapai. Alhamdulillah :') Saya terus call my mom yang masih mamai lagi hehehe. My mom terkejut kot ade ape2 yang buruk rupenye nak cakap pasal result. Ma dan Abah bagi kata2 tahniah dan dorongan yang amat2 bermakna dan takkan penah saya lupekan sampai bile2. Syukran atas doa, restu dan solat hajat Ma Abah untuk kejayaan anak2. Terima Kasih Allah. Terima Kasih Ma Abah dan semua.. 

Tapi saya tahu banyak lagi kelemahan yang perlu saya baiki dan meningkatkan lagi usaha pada masa akan datangg. Ade lagi satu sem yang terakhir dan saya akan terus belajar, belajar dan usaha sungguh2 supaya dapat maintain ape yang terbaik dan top4 ape yang kurang. InshaAllah.. Ameen mudah mudahan...Saya tetap pegang kata2, 'Usah Terlalu Selesa' dengan apa yang kite dapat sekarang. Ingatlah, nikmat tu Allah yang bagi tapi Dia jugak berhak merampasnya balik. So, memuhasabah diri, jauhkan dari sikap bongkak, sombong dan segalanya sifat2 mazmumah.. InshaAllah, saya akan terus berusaha dan tidaklah sentiasa merasa selesa dengan keadaan sekarang malah sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik. Ameeen :') 


* Tahniah juga pada kawan2 yang lain di atas result masing2. Bile berada di atas awan, jangan lupe rumput di bumi. Wassalam. *

Alhamdulillah :')


Monday, 30 July 2012

Buat kawan yang dirindui, PIQA.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Hari ni dah masuk 10 Ramadhan. Syukur bagi sesiapa yang dapat mengerjakan Ramadhan dengan sempurnanya...Semoga kite semua diberkati Ilahi hendakNya..Ameeen :)

Okayy, actually entry kali ni nak share pasal bende lain tapi tetibe tergerak hati nak cerita pasal someone yang sangat2 saya sayang, yang paling rapat dengan saya mase study kat UiTM Penang dulu..Secara jujur, saya amat2lah merinduinya sampai sekarang dan nak sangat2 dipertemukan dengan die balik..:'( 

I know she can read this entry because she had gave a comment in my previous entry.Jumpe jugak ko cari aku kan, Piqa :) Kalau die bace entry saya ni, saya harap sgt die akan bace. Ini surat saya untuk die :

'' As Salam. Piqa. Lame kite tak sembang2 kan. Gaduh2. Gelak sama2. Aku rindu nak luah masalah pada kau. Aku rindu nak keluar dengan kau mcm dulu. Aku rindu nak peluk kau macam dulu. Aku rindu nak cerita2 semua bende dengan kau. Aku rindu nak kacau kau tido. Rindu nak marah2 kau, nak dengar lagu2 Faizal Tahir dengan kau sebab aku tahu kau suke giler lagu die kan??. Rindu nak online dengan kau. Aku rindu semuanya pasal kau, kau tahu tak?? Mase aku pegi konvo kawan2 aku hari tu, aku ingat kau ade tapi rupenye kau takde. Aku sedih dan terkilan kau tahu tak..Mane kau? Nape tak cari aku?? Kau tak ingat aku ke? Tak rindu aku? Sampai ati kau kan.....Bile kite boleh jumpe balik eh...Aku dah nak habis study tau tak..Tahun depan aku dah nak hbs degree..Bile nak dtg jumpe aku?? Byk bende aku nak sembang dengan kau, nak tanye kau tau tak....Yang paling sedih...Sejak aku dtg sini, kau je satu2nya kawan aku yang aku belum jumpe tau. Reena, Kak Mila, Kak Ika aku dah jumpe tapi kau je tak, sedangkan kau yang paling rapat dengan aku..Aku sedih weh...Kalau kau bace ape aku tulis ni, aku akan hepi sgt, aku nak kau tahu, mane2 je aku pegi, dengan sape pun aku kawan, kau lah kawan paling aku akan ingat sampai mati, Piqa....InshaAllah, aku selalu berdoa, Tuhan akan temukan kau dengan aku nanti....Aku bersyukur ade kawan mcm kau, kau comel. Kau baik. Kau paham aku. Aku sayang kau, Piqa....Kau balas surat aku ni okayyy, aku tunggu....:') ''

Sincerely, 
Leha...


* PIQA, Am crying because of you right now. *


For you, Saidah Afiqah Binti Ramly


Friday, 27 July 2012

Kenapa ALLAH temukan kite dengan orang yang salah?


Bismillahirrahmanirrahim..

Salam Ramadhan :) Setiap apa yang berlaku pada kita di dunia ini tidak kira manis atau pahit sekalipun semuanya bersebab dan berhikmah kan. Tapi sebab dan hikmah tu tidaklah datang secara mendadak, mungkin di kemudian hari, hikmah itu akan hadir jua buat setiap umatNya yang diberi dugaan. Itu jugalah yang saya mohon pada Allah. InshaAllah hikmah itu pasti ada :')

1. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
5. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...
6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
8. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

Wassalam.




Wednesday, 25 July 2012

Tiada Duka Yang Abadi

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Ramadhan yang mulia datang lagi. Mohon padaNya agar Ramadhan kali ini lebih dirahmati dan diberkati Allah S.WT. dan agar setiap urusan dipermudahkanNya. Ameeeen. Hari ni dah masuk 5 Ramadhan dan masih lagi berpeluang mergerjakan salah satu dari Rukun Islam ni. Alhamdulillah. Banyak amalan amalan sunat yang dapat kita buat sepanjang bulan Ramadhan ni kerana Allah akan melipatgandakan pahala buat kita. Amatlah rugi jika kita meninggalkan amalan amalan tersebut kerana kita belum tahu samaada kita akan bertemu Ramadhan lagi atau tak pada tahun yang akan datang kan. 

Entri ni bukan nak bercakap tentang Ramadhan je tapi teringin nak berkongsi berita gembira yang saya dapat semalam. Yes, again. Tentang seseorang yang pernah ada dalam hati saya dan pernah menyayangi saya. Tapi itu hanyalah sejarah, terbuku rapi pada halaman lepas ye. Agak terkejut bile dengar berita ni, mula mula housemate tanye, 'betul ke Mr S nak kawen?'. Saya terus tanye dengan muka terkejut dan tanye sekali lagi. Die ckp ade invitation kat FB. Owh, mmgla saya takkan tahu sebab saya tak add die di akaun FB yang baru. Akaun lame adela tapi dah lame deactivate dan takkan activekan lagi. Bukan sebab sesiapa cume lebih selesa kalau tak ramai friend list. Akaun baru pun add dan approve kawan2 yang betul2 kenal je. Bile dah tahu tu, macam2 terlintas kat kepala otak ni. Tak tau nak rase ape. Nak hepi? Nak sedih? Entah. Saya cume mampu ucapkan Alhamdulillah bile tahu berita tu. Saya bersyukur sebab akhirnya dia dah dapat jodoh yang baik buat dia dan saya sentiasakan doakan kebahagiaan dia dan isteri. Doa saya untuk tengok dia kawin dan bahagia termakbul akhirnya. Syukur. 

Kawan2 ade tanye saya whether saya sedih ke tak. Cubela kerat jari saya kalau saya tak rase pape even sedih sekalipun. Ye, sedih sedikit tapi tak bermakna saya kecewa, berduka seperti dulu. Tidaklah terbawa-bawa. Malah saya amat gembira dengan berita baik tu. Takkan saya nak meraung2 kan? Saya sedih bukan kerana dia akan jadi milik orang lain cume sedih mengingatkan janji2 dia pada saya dulu. Kadang2 terlintas la. Yela, semua ni kerja Allah kan. Kita ni hanya mampu merancang tapi yang menentukan semuanya hanyalah Yang Di Atas :) Luka dan duka di hati kian terubat dari hari ke hari dan saya bersyukur di atas kekuatan yang Dia bagi pada saya selama ni. Dengan kekuatan yang saya dapat selama ni, saya mampu tersenyum bahagia melihat orang yang pernah saya sayang bahagia dengan orang yang disayanginya. Terima Kasih Allah :')

Sedarilah yang duka tu takkan abadi, ia datang sementara untuk menguji keimanan dan ketabahan kita sebagai salah satu makhlukNya. SubhanaALLAH :)

* Selamat Pengantin Baru buat bakal pengantin, En Syaquif Yasin Kamaruddin dan isteri. Semoga jodoh kalian berkekalan ke akhir hayat. Ameen. :) InshaAllah saya datang hihihi *


Thursday, 28 June 2012

Saturday, 23 June 2012

Apa yang dirasa

My New Background Song :)




* Terasa sangat bile dengar lagu ni. Tatau kenape :( * 




Friday, 22 June 2012

Keterharuan tanpa kata :')

Bismillahirrahmanirrahim.

Ya Allah....! Eeeee, lame giler tak update belog nih. Kdg2 ade mase jenguk2 kejap je tapi tak sempat nak update. Alahaiiii busynye awak Cik Leha! Eh, SiGadisTabah :) Okayy, first of all. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah hari ni, saat ni dan malam ni dapat curi sedikit mase menghapdet belog yang disayangi ni haa. Lately, memang busy yang teramat. Al maklumlah, dah dekat final exam, so sementara menunggu minggu2 terakhir untuk semester habis ni, there were a lots of tests, assignments, research, presentations and some other things lah! Okayy, entry kali ni nak express kan betapa keterharuan saya pada hari ni yang buat saya menangis bile call mak tadi. T______T 

You want to know why? First, syukur pada Allah yang Maha Mendengar, kerana mendengar doa hambaNya yang amat memerlukan kekuatan dariNya ni. Its me! ;') Hari tu, ade presentation RD (Room Division) subjek minor hotel, the lecturer is...Prof Madya Datin Maimunah..Seriously, mase nak present tu, hanya Allah saje yang tahu betapa takutnye saya dan kawan2 yang lain. Al-maklumlah, we know that she puts high expectation towards us and we were afraid we won't achieve that. :(

If am not mistaken, I was the top 5 person yang kene present. Kira awal jugaklah, its okayla, kalau lambat2 makin bertambah nebesnye kan! Okayy, mmg saya tak hafal pun skrip utk present hari tu (cehh!bajet cam pelakon ke?) hehe. Oke, continue! Mase present bawak kertas sbb kot2 lupe point nak ckp ape kan. Just letak kat PC tapi jrg sgt baca sbb takut Datin notice hihihi. Jarang2 tu ade gak intai2. Mase presentation, mmg confident la konon2. Tapi byk grammar error yang Datin betulkan mase present tuh. Maybe sbb too nebes hmmmm -.-'

Bile semua classmates dah present, Datin bagi tengok markah! I was shocked on that time and a little bit dissappointed. Nak je nangis tapi tak ternangis sebab! Sebab before the class end, Datin cakap, ''I was like your mother, nak bimbing awak semua jadi student yang baik, student yang cemerlang. All of you are like my daughter and my son. Saya tegur kerana saya nak awak jadi yang terbaik and perform well. Awak semua memang student yang baik'' Okayy, seriously, I'm touched :'( Tahan mata ni dari keluarkan tahik mata. Eh, air mata laaaa! When I got the marks, yaahh, I was like kecewa tapi bile teringat ape yang Datin cakap tu, saya diam dan saya tenangkan hati. Mungkin salah saya sendiri kerana tak buat yang terbaik untuk diri sendiri apalagi untuk Datin.

Bile Datin tengok markah saya, she said that, anyone yang nak improve presentation skills, boleh buat balik or re-do. Memang hari tu ramai yang kene re-do sekali dengan report but Alhamdulillah, saya diberikan peluang untuk re-do presentation je. Kalau nak dapat A, you can re-do. I took decision to re-do my presentation. And todayy! This morning, we went to Shah Alam campus for the presentation. Memang semua cuak, nebes and semualah! Malam sebelum tu, saya doa banyak2, solat hajat pagi tu ape semua semoga hati Datin dilembutkan. SesungguhNya Allah tu Maha Melembutkan hati manusia :')

Alhamdulillah, during the presentation, rase yakin sgt dan saya boleh present tanpa ade ape2 kertas kat tangan! See, betul cakap Datin, nak present, tak perlu bwk note besar2, pastu tulis panjang2. Fer sure, you will tend to read it and tak pay attention kat audience. So, I got my confidence and I present well :) Datin puji dengan confidence level semua orang yang present tadi and she gave us A's for the presentation! Alhamdulillah bersyukur sangat2! Rase macam nak peluk je die tapi tak terbuat sebab segan dan mase tu ramai orang hihihi. But I kept say Thank You to her and salam die macam mana saya salam mak :')

The most unexpected things happened just now! She gave the marks for the Test 2. And........I got 60/60. Full marks...Ya Allah, again, amat terharu tadi. Kawan2 pun dapat tinggi2 dan saya tak sangka akan dapat setinggi tu...Alhamdulillah sekali lagi. No, tak terkira sebenarnya! Speechless! Kawan2 ucapkan tahniah then saya ucapkan terima kasih pada Datin once again.. Kerana keterharuan yang tak terkata, saya terus call mak dan bagitahu pasal tu. And! I was crying sebab terharu. Terharu sebab selama ni saya tak yakin dengan diri sendiri. Tak yakin mampu buat yang terbaik dan tak yakin layak untuk jadi yang terbaik. How silly I was,right? :(

Alhamdulillah..Semakin tinggi keyakinan pada diri sendiri, semakin berani untuk usaha apa saja as long as saya berpuas hati dengan apa yang saya dapat dan apa yang saya lalui...Saya jadikan pengalaman lepas sebagai satu titik permulaan untuk bangkitkan diri sendiri. Dulu, saya suka pandang belakang sebab tu saya tak nampak peluang yang ada dan bakal muncul kat depan saya. Sekarang, lebih percaya pada kelebihan diri sendiri dan inshaAllah saya takkan pusing ke belakang lagi dan takkan memperlekehkan diri sendiri lagi :')

A big appreciation to Datin, my 6 housemates and also my classmates, sebab bagi suntikan semangat pada saya. Tidak terhingga pada Mak yang sentiasa bagi kata2 semangat, doa dari Mak amat lah dihargai. I know she always make du'a for me and her children..Tapi saya tahu, semuanya takkan diperolehi tanpa izinNya kan? Terima Kasih Allah. Terima Kasih and Alhamdulillah :') 

Kawan2, do believe in yourself. Do believe in Allah :) And please make du'a for our both parents. Berkat dari mereka lagi penting buat kite..Kejayaan kite datangnya dari keberkatan doa mereka sebenarnya. Alhamdulillah, syukur Ya Allah. :')

Sebelum saya terlupa, saya nak ucapkan terima kasih kat salah sorang classmate saya. Nama die Shera. She 's too kind. She was a good presenter in the class and always be :') Die ade bagi semangat malam sebelum saya present tu, and ape yang die cakap, memang totally worked! She was happy when I told her balik tadi. Tenks sweety Shera Azya :')


*Final exam is around the corner. Saya doakan semua kawan2 dapat menjawab semua soalan dengan baik dan semoga kite semua dapat result yang terbaik dan cemerlang. Semoga semuanya dipermudahkan. Ameenn :') cc : Beloved classmates, HM2215A's students *


Wassalam. Love, SGT.


:')

Background belog changed to my new favorite song, Terlalu mencintaimu by Suki.


Saturday, 9 June 2012

Kerana Apa?

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni baru berkesempatan untuk mengapdet belog nih. Before ni terpaksa apdet belog untuk esaimen. Haihh. Penat masih lagi terasa nih. Yelah time ni tak tido lagi. Takleh tido lagi kerana apa? Kerana keje la. Esaimen. Test. Kuiz. Plus2 dah nak final exam. Memang teramat lah busy. 

Baru ni cuti seminggu. UiTM bagi. Opss, lupa nak ucap terima kasih. Terima Kasih Ayahanda Sahol sbb bagi cuti khas kat anakanda2 tersayang2 ni hehe :) Cuti seminggu memanglah dimanfaatkan sebaiknya. Konon2 bawak balik buku nak study segala bagai, puihhh. Say goodbye la kalau nak study kat umah. Memang idok lah ye. Balik2 buku dalam beg tu je. Haippp ape nak jadi ni haaa. (Jangan jadi macam saya ye)

Balik2 Puncak yang aman damai ni, mula lah kalut kelibut haaa. Segala keje bertimbun-timbun, terpaksa la buat last minute. Memang asam gelugor dan garam kan student buat keje last2 minute nih. Cer angkat kepala sape suke buat keje2 awal2? Ade ke? :O

Tapi nasib baik keje settle gak pada masa yang ade tuh. Takmau lah cter sal presentation pe semua. Bosan bosan dan bosan. =.=' Banyak bende nak cter kali ni tapi tangan saya ni ade masalah problem ckit. Sakit haa. Lenguh2 je lately ni. Sbb banyak buat keje sgt kot. Kurang tido kot (ade kene mengena ke?)

Nanti dah oke sikit, saya tulis cerita2 yang best eh. Bukan dongeng tapi realiti hehehe :) Last but not least, take care semua. Sayangi kedua ibubapa anda dan sentiasalah berdoa buAt mereka :) Semoga kite semua tergolong dalam golongan anak2 yang soleh dan solehah. Ameeen Ya Rabbal Alameen.

* Lame tak contact AA. Eh, die yang tak contact saya. Kerana apa? Hmm takpelaaa kan. Masing2 busy dengan anak masing2. Hah?? :O Hehe *

Wassalam. Love yaa. :D





Sunday, 20 May 2012

Meh Nak Cter.

Bismillahirrahmanirrahim.

Haaaa. Meh meh nak cter. Tetibe hari ni ade mood untuk bercerita pulak. Bukan cerita dongeng oke? Cume nak cerita tentang semua bende yang dah jadi dalam minggu ni. Actually, semalam baru je habis handle event yang boleh dikatakan besar jugaklah. Yela, bile melibatkan ramai pihak, besar la jugak kan? Hihihi. Memang agak rumit nak organize dan handle event nih. Kalah nak handle majlis kawen Scha Awal tau ! Cehhh ! Koyaaaa laaa. Hahaha. Anyway, alhamdulillah. Syukur dipanjatkan pada Allah S.W.T di atas keberkatan dan kemudahan yang telah diberikan sepanjang majlis berlangsung sebelum, semasa dan selepas :)

Many conflicts happened but we all faced it in professional way dek kerana ini dibawah Professional Development course kan. Hihihi. Bertikam lidah, berlainan pendapat, kekangan masa dan byk lagi cabaran2 yang kami semua kene lalui sepanjang organize event ni dari awal2. Its such a normal thing laa. Takde yang sempurna kan? Tapi saya sebagai salah seorang Biro F&B, mengucapkan jutaan terima kasih pada semua yang terlibat untuk event nih. For speakers, participants, singer, organizers and especially Puan Azah yang byk sgt beri kerjasam dan tunjuk ajar. Marah2, menangis, tertekan tu mmg dah adat bile bekerja. Bohongla kalau takde yang tak tertekan. Tapi nak taknak, kene belajar dari kesilapan. That's the important part :)

Sebagai wakil F&B jugak, saya menyusun jari tangan untuk memohon maaf jika ade sebarang kelakuan atau kata2 yang kurang enak didengar secara tidak sengaja atau sengaja pada sesiapa je. Anggap je ia berlaku dalam keadaan saya tidak sedar. Macam raya pulak. Hahaha. Truly from my bottom of my heart, Maafkan Saya. Saya sudah berusaha dan buat yang terbaik untuk memuaskan hati semua pihak terutama guests yang datang. Kalau makanan tak sedap, maafkan la ye. Pada organizer terutama F&B Department, maafkan saya jika sebarang masalah yang jadi tu buat anda tertekan or whatever k. 

Ape yang penting, KERJASAMA :) Cume ingin saya tekankan kat sini, pentingnya perbincangan yang berhemah dan perlunya menjaga sensitiviti orang lain. Kalau kite tak hormat perasaan orang, macamne orang nak hormat perasaan kite kan? To whom may concern laaa. (Takde kaitan dengan group C hehe). Pape pun, buang yang keruh dan kotor tu, kite ambik yang jernih dan bersih je oke? 


* Terima Kasih to all the classmates A & C. Love you guys and girls :) 
Impression Is Power ;D *


Saturday, 12 May 2012

Something Bout Love.


Every night it’s all the same
You’re frozen by the phone
You wait, something’s changed
You blame yourself every day
You’d do it again
Every night

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

When you were young
Scared of the night
Waiting for love to come along
And make it right
Your day will come, the past is gone
So take your time
And live and let live

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

Don’t fight
Don’t hide
Those stars in your eyes (in your eyes)
Let em’ shine tonight
Let em’ shine tonight

Hang on
Hang in
For the ride of your life
It’s gonna be alright
Hold on tight

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees (to your knees)
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

Whoa oh oh oh..
Set’s you free
There’s something bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain