Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, 30 July 2012

Buat kawan yang dirindui, PIQA.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Hari ni dah masuk 10 Ramadhan. Syukur bagi sesiapa yang dapat mengerjakan Ramadhan dengan sempurnanya...Semoga kite semua diberkati Ilahi hendakNya..Ameeen :)

Okayy, actually entry kali ni nak share pasal bende lain tapi tetibe tergerak hati nak cerita pasal someone yang sangat2 saya sayang, yang paling rapat dengan saya mase study kat UiTM Penang dulu..Secara jujur, saya amat2lah merinduinya sampai sekarang dan nak sangat2 dipertemukan dengan die balik..:'( 

I know she can read this entry because she had gave a comment in my previous entry.Jumpe jugak ko cari aku kan, Piqa :) Kalau die bace entry saya ni, saya harap sgt die akan bace. Ini surat saya untuk die :

'' As Salam. Piqa. Lame kite tak sembang2 kan. Gaduh2. Gelak sama2. Aku rindu nak luah masalah pada kau. Aku rindu nak keluar dengan kau mcm dulu. Aku rindu nak peluk kau macam dulu. Aku rindu nak cerita2 semua bende dengan kau. Aku rindu nak kacau kau tido. Rindu nak marah2 kau, nak dengar lagu2 Faizal Tahir dengan kau sebab aku tahu kau suke giler lagu die kan??. Rindu nak online dengan kau. Aku rindu semuanya pasal kau, kau tahu tak?? Mase aku pegi konvo kawan2 aku hari tu, aku ingat kau ade tapi rupenye kau takde. Aku sedih dan terkilan kau tahu tak..Mane kau? Nape tak cari aku?? Kau tak ingat aku ke? Tak rindu aku? Sampai ati kau kan.....Bile kite boleh jumpe balik eh...Aku dah nak habis study tau tak..Tahun depan aku dah nak hbs degree..Bile nak dtg jumpe aku?? Byk bende aku nak sembang dengan kau, nak tanye kau tau tak....Yang paling sedih...Sejak aku dtg sini, kau je satu2nya kawan aku yang aku belum jumpe tau. Reena, Kak Mila, Kak Ika aku dah jumpe tapi kau je tak, sedangkan kau yang paling rapat dengan aku..Aku sedih weh...Kalau kau bace ape aku tulis ni, aku akan hepi sgt, aku nak kau tahu, mane2 je aku pegi, dengan sape pun aku kawan, kau lah kawan paling aku akan ingat sampai mati, Piqa....InshaAllah, aku selalu berdoa, Tuhan akan temukan kau dengan aku nanti....Aku bersyukur ade kawan mcm kau, kau comel. Kau baik. Kau paham aku. Aku sayang kau, Piqa....Kau balas surat aku ni okayyy, aku tunggu....:') ''

Sincerely, 
Leha...


* PIQA, Am crying because of you right now. *


For you, Saidah Afiqah Binti Ramly


Friday, 27 July 2012

Kenapa ALLAH temukan kite dengan orang yang salah?


Bismillahirrahmanirrahim..

Salam Ramadhan :) Setiap apa yang berlaku pada kita di dunia ini tidak kira manis atau pahit sekalipun semuanya bersebab dan berhikmah kan. Tapi sebab dan hikmah tu tidaklah datang secara mendadak, mungkin di kemudian hari, hikmah itu akan hadir jua buat setiap umatNya yang diberi dugaan. Itu jugalah yang saya mohon pada Allah. InshaAllah hikmah itu pasti ada :')

1. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
5. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...
6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
8. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

Wassalam.




Wednesday, 25 July 2012

Tiada Duka Yang Abadi

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Ramadhan yang mulia datang lagi. Mohon padaNya agar Ramadhan kali ini lebih dirahmati dan diberkati Allah S.WT. dan agar setiap urusan dipermudahkanNya. Ameeeen. Hari ni dah masuk 5 Ramadhan dan masih lagi berpeluang mergerjakan salah satu dari Rukun Islam ni. Alhamdulillah. Banyak amalan amalan sunat yang dapat kita buat sepanjang bulan Ramadhan ni kerana Allah akan melipatgandakan pahala buat kita. Amatlah rugi jika kita meninggalkan amalan amalan tersebut kerana kita belum tahu samaada kita akan bertemu Ramadhan lagi atau tak pada tahun yang akan datang kan. 

Entri ni bukan nak bercakap tentang Ramadhan je tapi teringin nak berkongsi berita gembira yang saya dapat semalam. Yes, again. Tentang seseorang yang pernah ada dalam hati saya dan pernah menyayangi saya. Tapi itu hanyalah sejarah, terbuku rapi pada halaman lepas ye. Agak terkejut bile dengar berita ni, mula mula housemate tanye, 'betul ke Mr S nak kawen?'. Saya terus tanye dengan muka terkejut dan tanye sekali lagi. Die ckp ade invitation kat FB. Owh, mmgla saya takkan tahu sebab saya tak add die di akaun FB yang baru. Akaun lame adela tapi dah lame deactivate dan takkan activekan lagi. Bukan sebab sesiapa cume lebih selesa kalau tak ramai friend list. Akaun baru pun add dan approve kawan2 yang betul2 kenal je. Bile dah tahu tu, macam2 terlintas kat kepala otak ni. Tak tau nak rase ape. Nak hepi? Nak sedih? Entah. Saya cume mampu ucapkan Alhamdulillah bile tahu berita tu. Saya bersyukur sebab akhirnya dia dah dapat jodoh yang baik buat dia dan saya sentiasakan doakan kebahagiaan dia dan isteri. Doa saya untuk tengok dia kawin dan bahagia termakbul akhirnya. Syukur. 

Kawan2 ade tanye saya whether saya sedih ke tak. Cubela kerat jari saya kalau saya tak rase pape even sedih sekalipun. Ye, sedih sedikit tapi tak bermakna saya kecewa, berduka seperti dulu. Tidaklah terbawa-bawa. Malah saya amat gembira dengan berita baik tu. Takkan saya nak meraung2 kan? Saya sedih bukan kerana dia akan jadi milik orang lain cume sedih mengingatkan janji2 dia pada saya dulu. Kadang2 terlintas la. Yela, semua ni kerja Allah kan. Kita ni hanya mampu merancang tapi yang menentukan semuanya hanyalah Yang Di Atas :) Luka dan duka di hati kian terubat dari hari ke hari dan saya bersyukur di atas kekuatan yang Dia bagi pada saya selama ni. Dengan kekuatan yang saya dapat selama ni, saya mampu tersenyum bahagia melihat orang yang pernah saya sayang bahagia dengan orang yang disayanginya. Terima Kasih Allah :')

Sedarilah yang duka tu takkan abadi, ia datang sementara untuk menguji keimanan dan ketabahan kita sebagai salah satu makhlukNya. SubhanaALLAH :)

* Selamat Pengantin Baru buat bakal pengantin, En Syaquif Yasin Kamaruddin dan isteri. Semoga jodoh kalian berkekalan ke akhir hayat. Ameen. :) InshaAllah saya datang hihihi *