Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 11 August 2012

Setulus Kasih, Hikmah Yang Abadi.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Hari ni kite semua dah sampai hari ke 22 Ramadhan. Dah minggu terakhir pun. Minggu terakhir ni laa kite disunatkan dan digalakkan untuk mengerjakan banyak amalan2 sunat. Yelaa, 10 malam terakhir adalah di mana salah satu darinya adalah malam Lailatul Qadar.. Tapi untuk entri kali ni sy bukan nak cakap tentang malam yang penuh dengan keberkatan ni. For the next entry, I will k :) Untuk entri ni, I am just wanna share a beautiful and meaningful video special for Hari Raya yang akan datang tak lame lagi.. Ramadhan akan pergi tinggalkan kite untuk beberapa je lagi kan kan kan *sobs* *sobs* *sobs* :'(

Its not about exciting for the celebration tapi perkongsian melalui media massa or what we called laman sosial You Tube. Iklan ni memang ade disiarkan dalam TV3 tapi it was a short video rather than if you all tengok kat You Tube, panjang dalam 7 minit 42 saat. I watched this video a few times and I keep touched with it. Speechless wehhh. :'(

Please enjoy this video BUT ambiklah pengajaran dan iktibar darinya. Bukan untuk hiburan semata-mata.. Ynag baik jadikan teladan, yang kurang baik, jadikan sempadan :)

video


Setulus Kasih, Hikmah Yang Abadi. Thanks for reading ! Wassalam :')


Friday, 10 August 2012

Tumblr.

Bismillahirrahmanirrahim.

I'm back! Weehoo! Am not going to tell you a grandma story, no woories k! Am just wanna share my Tumblr account. To those who already had Tumblr account, you can follow me in this link k? I create this account a few months ago if I'm not mistaken laa. I'm rarely active because I have no large numbers of followers like Twitter. Just wanna try the new things, that is ME okayy ! :) So, what are you waiting for? Do follow me tau ! Much lovess. Hikss*




That's all. Sekian and thanks for reading ! Wassalam. :)


Thursday, 9 August 2012

Intersesi. Short Course. Short Sem.

Bismillahirrahmanirrahim..

Aceli, tak tau nak tulis ape kali ni. Saje gedik2 bukak belog, edit sana sini, tukar balik gambar besar ni, sbb mcm tak sesuai je letak gambar tgh senyum yg besar gedabak tu. Macam poyo sgtkan? Korang pun mesti rase camtu kan? Alaa ngaku je. Wahaha. Okayy! Ape eh nak taip? Hmmm. Let me story morry a little bit about my intersession class. ''Ape tu? What the name of tiger? Ape kejadah Intersession..? Susahnye nak sebut! '' This word might be in your mind right now, kan..?? Haa, takpe2. Mase 1st 1st sy dengar dulu pun, bukan tahu sgt pun. Org sebut, cek pun sebut jgklaa. *poyo* :D For some people, ade yg panggil intersessi, ade yg panggil short course, mak sy pulak panggil short sem. Erkkk, too many terms laa. Whatever it is, it brings the same meaning je. Jgn nak gelabah sgt k? :P

Intersesi o short course o short sem ni mcm ni, time semua student lain tgh bercuti sakan lepas hbs satu sem, korang ambik kelas, belaja time cuti la kirenye. Easy right? Haa, biaselaa, dah terOVER rajin namenye..Eheeemmm, like me. *perasan* Takdela, Nauzubillahiminzalik..Takmau takmau berlagak k? Sy ambik pun because of several reasons laa. Nak sy list ke? Its okay, I will. :)

1. Ikut cakap kawan-kawan or majoriti.
Memang dari awal tak tau ape pun, sbb intersesi ni tak semestinya terbuka utk setiap sem. So, sem ni UiTM kampus Puncak & Shah Alam bukak bende ni. Kawan2 ajakkan, so ape lg. Eden ikutkan aje asalkan bende baik. Yela, belaja, it is totally NOT a bad thing pun.

2. Galakan cikgu-cikgu.
Bile keluar pasal intersesi ni, kami terus pi Shah Alam tanye Cikgu. Cikgu UiTM la bukan cikgu sekolah rendah. Kami jumpe Puan Mazlina, our KP. Tanye pendapat die pe semua pasal bende ni haa. Die pun galakkan jugakk sebab katenye tenaga pengajar utk Batch kitorang tak cukup nak ajar 6 kumpulan sem depan. That's y die nak minimizekan group utk sem depan. Kesian kan kami? Cikgu pun tak cukup haa.

3. Bulan Puasa.
Mula2 pk jgk, betul ke nak buat intersesi time bulan puasa ni? Larat ke? Plus, kesian kat Mak mengharap sy balik puasa kat rumah sebulan. Kesian Mak kan :( KP galakkan kami ambik intersesi sbb bulan puasa mcm ni bukan buat ape pun kat rumah, takkan nak keje. So, its better kalau ambik kelas ni, belaja..

4. Masa.
Haaa. Intersesi ni tak macam kelas biasa tau. Kalau yg satu sem, korang akan belaja 5, 6 subjek dalam mase 5, ke 6 bulan. Lame tuh. Tp untuk intersesi, it takes 1 - 2 months only! Untuk kitorang ni, within 3 minggu je dah kene hbskan kelas. Can you imagine that? Plus, I took 2 subjects! Gile ahhhh. Korang imagine laa, kami belaja 4,5 tajuk dalam 1 hari utk 1 subjek. Pastu, 1st week dah ade esaimen, 2nd week dah ade test pe semua. Kejap je kan?

5. Less weight. No! Less burden.
Bahagia laa sy kalau ambik intersesi boleh kurus. Hehehe. Less burden sbb sem depan korang takyah dah ambik byk subjek. Since sy dah ambik 2 subjek utk intersesi, so sem depan sy cume ade 4 subject je. Maybe kurangla sikit beban tension, beban esaimen, and so on. Lgpun, sem depan is my last semester! Yeayyy *lompat* hehe. Haa, sem depan sy ade IS (Independent Study) mcm Research laa. Tu yg sakit sikit. Aii tak sabar nak tension dengan IS ni. *Ehhh* -.-' 

Hmm sy rase tu je kot sbb2 yg buatkan sy nak ambik intersesi ni. Ehh jap2, tp terpaksalaa bodek Ma Abah lebih sikit utk bayar yuran. Igt free ke? Hellloooo! Nothing is FREE kat dunia ni tau. Gali kubur pun kene bayar tau. *Ehhhh* Sorry :)  RM200 utk 1 subjek. That meanssss I should pay for RM400. Byk tu wehh. Tp terpaksa la kan. Nak belaja. Ma Abah pun ikutkan je sbb tahu anak die nak belaja. Alhamdulillah, rezeki sy kan :')

Alhamdulillah, skrg intersesi dah nak habis. Today is the last day for the lectures. Next week tinggal presentation je. Lepas raye, its FINAL EXAM time! Weeehhooo!!! *excited paksa*
A few days after that, kelas untuk part 6 dah start. Cepatkan? Hmmm. Lepas ni kene curik2 mase nak balik rumah..Huhuhu..

Takpela kawan2, I need to stop now. I wanna take my bath then siap2 nak keluar bukak puasa. Hari ni satu rumah nak makan kat luar je. Not in mood to cook2 lerrr. Plus, msg2 busy dgn esaimen tp sempat lg tulis blog kan? Hehehe *senyum sinis*

Chow duluuu.Wait for the next entry k? Thanks for reading! Wassalam :)


Sunday, 5 August 2012

Usah Terlalu Selesa.

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Allhamdulillah. Entri kali ni bukan untuk menunjuk-nunjuk cume sekadar meluahkan rasa syukur pada Allah.. Saya terus sujud syukur lepas tengok result a few days ago. Syukur sangat2 pada Allah S.W.T di atas kurniaan rezeki yang diberikan tambah2 dalam bulan puasa ni. Tersenyum lebar dan tak mampu untuk berbuat apa2 kecuali bersyukur dan menangis kegembiraan atas kejayaan sendiri. Suppose result keluar 3hb Ogos, malam tu memang ramai yang tunggu awal dari pukul 12.00 am nak tengok result termasuklah saya tapi dalam dok tunggu boleh tetido pulak atas sofa. Last2 tersedar pukul 2 pagi, housemate kejutkan tido dalam bilik. Memang naik terus tido laa, dah tak teringat pasal result tuh. Bangun sahur nak dekat2 pukul 5 pagi tu, dengar suara housemate bercakap kat bawah. Terus turun, rupenye masing2 tengah nebess nak check result masing2. Dengar2 dah pun ade dalam email. Makin takutlaaa, bertambah2 nebess dan speed jantung nih. Naik ke bilik terus bukak laptop dengan lafaz Basmalah. Takut wooo! 

Bukak je email, haaa memang ade message dari UiTM. Takut gile nak bukak, tapi terpaksa jugakla kan. Bile bukak, terus terpampang GPA dan CGPA. Diamati dengan debaran, tetibe rase terharu, terkilan, hepi dan syukur. 'Syukur Alhamdulillah' lafaz pertama keluar dari mulut, dan tetibe je airmata keluar. Ya Allah...Sungguh tak disangka...Saya rase belum nak kongsi berape GPA dan CGPA yang saya dapat kali ni tapi ape yang boleh dinyatakan, salah satu dari wishlist sy yang tepi belog ni tercapai. Alhamdulillah :') Saya terus call my mom yang masih mamai lagi hehehe. My mom terkejut kot ade ape2 yang buruk rupenye nak cakap pasal result. Ma dan Abah bagi kata2 tahniah dan dorongan yang amat2 bermakna dan takkan penah saya lupekan sampai bile2. Syukran atas doa, restu dan solat hajat Ma Abah untuk kejayaan anak2. Terima Kasih Allah. Terima Kasih Ma Abah dan semua.. 

Tapi saya tahu banyak lagi kelemahan yang perlu saya baiki dan meningkatkan lagi usaha pada masa akan datangg. Ade lagi satu sem yang terakhir dan saya akan terus belajar, belajar dan usaha sungguh2 supaya dapat maintain ape yang terbaik dan top4 ape yang kurang. InshaAllah.. Ameen mudah mudahan...Saya tetap pegang kata2, 'Usah Terlalu Selesa' dengan apa yang kite dapat sekarang. Ingatlah, nikmat tu Allah yang bagi tapi Dia jugak berhak merampasnya balik. So, memuhasabah diri, jauhkan dari sikap bongkak, sombong dan segalanya sifat2 mazmumah.. InshaAllah, saya akan terus berusaha dan tidaklah sentiasa merasa selesa dengan keadaan sekarang malah sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik. Ameeen :') 


* Tahniah juga pada kawan2 yang lain di atas result masing2. Bile berada di atas awan, jangan lupe rumput di bumi. Wassalam. *

Alhamdulillah :')