Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 9 August 2012

Intersesi. Short Course. Short Sem.

Bismillahirrahmanirrahim..

Aceli, tak tau nak tulis ape kali ni. Saje gedik2 bukak belog, edit sana sini, tukar balik gambar besar ni, sbb mcm tak sesuai je letak gambar tgh senyum yg besar gedabak tu. Macam poyo sgtkan? Korang pun mesti rase camtu kan? Alaa ngaku je. Wahaha. Okayy! Ape eh nak taip? Hmmm. Let me story morry a little bit about my intersession class. ''Ape tu? What the name of tiger? Ape kejadah Intersession..? Susahnye nak sebut! '' This word might be in your mind right now, kan..?? Haa, takpe2. Mase 1st 1st sy dengar dulu pun, bukan tahu sgt pun. Org sebut, cek pun sebut jgklaa. *poyo* :D For some people, ade yg panggil intersessi, ade yg panggil short course, mak sy pulak panggil short sem. Erkkk, too many terms laa. Whatever it is, it brings the same meaning je. Jgn nak gelabah sgt k? :P

Intersesi o short course o short sem ni mcm ni, time semua student lain tgh bercuti sakan lepas hbs satu sem, korang ambik kelas, belaja time cuti la kirenye. Easy right? Haa, biaselaa, dah terOVER rajin namenye..Eheeemmm, like me. *perasan* Takdela, Nauzubillahiminzalik..Takmau takmau berlagak k? Sy ambik pun because of several reasons laa. Nak sy list ke? Its okay, I will. :)

1. Ikut cakap kawan-kawan or majoriti.
Memang dari awal tak tau ape pun, sbb intersesi ni tak semestinya terbuka utk setiap sem. So, sem ni UiTM kampus Puncak & Shah Alam bukak bende ni. Kawan2 ajakkan, so ape lg. Eden ikutkan aje asalkan bende baik. Yela, belaja, it is totally NOT a bad thing pun.

2. Galakan cikgu-cikgu.
Bile keluar pasal intersesi ni, kami terus pi Shah Alam tanye Cikgu. Cikgu UiTM la bukan cikgu sekolah rendah. Kami jumpe Puan Mazlina, our KP. Tanye pendapat die pe semua pasal bende ni haa. Die pun galakkan jugakk sebab katenye tenaga pengajar utk Batch kitorang tak cukup nak ajar 6 kumpulan sem depan. That's y die nak minimizekan group utk sem depan. Kesian kan kami? Cikgu pun tak cukup haa.

3. Bulan Puasa.
Mula2 pk jgk, betul ke nak buat intersesi time bulan puasa ni? Larat ke? Plus, kesian kat Mak mengharap sy balik puasa kat rumah sebulan. Kesian Mak kan :( KP galakkan kami ambik intersesi sbb bulan puasa mcm ni bukan buat ape pun kat rumah, takkan nak keje. So, its better kalau ambik kelas ni, belaja..

4. Masa.
Haaa. Intersesi ni tak macam kelas biasa tau. Kalau yg satu sem, korang akan belaja 5, 6 subjek dalam mase 5, ke 6 bulan. Lame tuh. Tp untuk intersesi, it takes 1 - 2 months only! Untuk kitorang ni, within 3 minggu je dah kene hbskan kelas. Can you imagine that? Plus, I took 2 subjects! Gile ahhhh. Korang imagine laa, kami belaja 4,5 tajuk dalam 1 hari utk 1 subjek. Pastu, 1st week dah ade esaimen, 2nd week dah ade test pe semua. Kejap je kan?

5. Less weight. No! Less burden.
Bahagia laa sy kalau ambik intersesi boleh kurus. Hehehe. Less burden sbb sem depan korang takyah dah ambik byk subjek. Since sy dah ambik 2 subjek utk intersesi, so sem depan sy cume ade 4 subject je. Maybe kurangla sikit beban tension, beban esaimen, and so on. Lgpun, sem depan is my last semester! Yeayyy *lompat* hehe. Haa, sem depan sy ade IS (Independent Study) mcm Research laa. Tu yg sakit sikit. Aii tak sabar nak tension dengan IS ni. *Ehhh* -.-' 

Hmm sy rase tu je kot sbb2 yg buatkan sy nak ambik intersesi ni. Ehh jap2, tp terpaksalaa bodek Ma Abah lebih sikit utk bayar yuran. Igt free ke? Hellloooo! Nothing is FREE kat dunia ni tau. Gali kubur pun kene bayar tau. *Ehhhh* Sorry :)  RM200 utk 1 subjek. That meanssss I should pay for RM400. Byk tu wehh. Tp terpaksa la kan. Nak belaja. Ma Abah pun ikutkan je sbb tahu anak die nak belaja. Alhamdulillah, rezeki sy kan :')

Alhamdulillah, skrg intersesi dah nak habis. Today is the last day for the lectures. Next week tinggal presentation je. Lepas raye, its FINAL EXAM time! Weeehhooo!!! *excited paksa*
A few days after that, kelas untuk part 6 dah start. Cepatkan? Hmmm. Lepas ni kene curik2 mase nak balik rumah..Huhuhu..

Takpela kawan2, I need to stop now. I wanna take my bath then siap2 nak keluar bukak puasa. Hari ni satu rumah nak makan kat luar je. Not in mood to cook2 lerrr. Plus, msg2 busy dgn esaimen tp sempat lg tulis blog kan? Hehehe *senyum sinis*

Chow duluuu.Wait for the next entry k? Thanks for reading! Wassalam :)


6 comments:

  1. salam..nk tnye patut ke buat intersesi ni?

    ReplyDelete
  2. Saya agk takut nak buat intersesi, sy plan nak amik 2 subject BEL tpi takut x leh bwk la akak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. No worries laaa yunk. Just take it. InshaAllah you can do it. Believe in yourself, okayyy? I wish you the best. For Yaya too :)

      Delete
  3. assalamualaikum
    nice story.. :)
    alhamdulillah.. sya student uitm y sedang amik intersesi
    stkat ni ok la.. hehehe
    esok adalah last class
    wish me gud luck for final exam next week..
    i hope it gonna be okey...
    taa

    ReplyDelete
  4. akk nak fb... :)
    nk chat pasal intersesi ni. :)

    ReplyDelete
  5. Macam mana nk register intersesi ni

    ReplyDelete